maanantai 11. kesäkuuta 2012

Ohikiitävää

Hoi taas!

Mökkeilyt on nyt mökkeilty ja nyt kirjoittelenkin taas tekstiä täältä Helsingin hulinasta. Vähän kyllä surettaa, että tuolla on niin huono sää, eilen päivällä vielä lupailtiin että täällä ois +20°C ja aurinkoista, hyvä auringonottokeli. Nooh, lämpömittari näyttikin +16 ja tummat pilvet verhosi taivasta - ei hyvä, onhan jo melkein kesäkuun puoliväli! Ehkä tuo sää olikin onni onnettomuudessa - sain bongattua hyvät ja kivat kävelykengät ja äidille lahjan, tietty sain myös aamulla ilman huonoa omaatuntoa nukkua puolille päivin asti ;-). 

Nojuu, otsikko "Ohikiitävää" tuli ehkä siitä mieleen kun oon näin yömyöhällä youtubesta James Bluntia ja Juha Tapiota kuunnellut. No tottakai perimmäisenä ajatukseni oli se, mistä toi tämän blogin sivussa oleva laskurikin muistutti - lähtöön on enää alle kaks kuukautta! Tuo kuukausi ja 29 päivää tulee varmaan kulumaan yhdessä hujauksessa. Tosin ootan tota lähtöä jo ihan super innolla! Itse ohitin tuon panikointivaiheen jo jokin aika sitten koulun ohessa, ja nyt on vaan hirmu odottava fiilis, ei malttais pysytellä Suomessa... Don't get me wrong, tottakai on mahtavaa olla täällä vielä perheen ja kavereiden kanssa, mutta kun se tuleva kuitenkin on jotain niin uutta ja ihmeellistä, niin odottaahan sitä kuin kuuta nousevaa! Nojoo, mitään ihmeellistä ei tosiaan vieläkään ole tiedossa, ja mulla on vähän sellanen tutina, ettei lähiaikoina mitään tietoja tulekaan. Mulla kun on aika monia allergioita (kananmuna, pähkinät jne.), niin ne hidastavat prosessia aika tavalla. Kaveri myös kertoi tänään, että hänen kaverinsa ei ollenkaan allergioidensa (keliakia ja pähkinäallergia) saanut perhettä, vaan sai elokuun alussa ilmoituksen siitä, että rahat palautetaan takaisin, kun ei perhettä ollenkaan löytynyt. Toi pelästytti mut oikeesti todella. Se ois kauheeta. Siis ihan kauheeta. Mä oon haaveillut tästä nyt jo niin pitkään, että tommoset uutiset murtais mut ihan täysin. Noh, mä en halua ees kuvitella tollasta vaan yritän pysyä hyvillä mielin, kyllä mä sen perheen aion saada! :-)

Ajattelin tähän väliin myös kertoo kaikkee perustietoo tästä mun prosessista. Eli olin aika pienestä pitäen kauhistellut ajatustakin vaihtarivuodesta. Mulla on kai kaks serkkua ollut vaihdossa, ja kummallakaan ei oo ollut kummoinen tuuri, vaihtoivat kai molemmat perhettä. Tosin kumpikaan ei ollut Jenkeissä, vaan olivat Ranskassa muistaakseni molemmat. No kasi- ja ysiluokan välisenä keväänä kaverit alkoivat sitten suunnitella kielimatkaa ja kaikki muut tietysti saivat luvan paitsi minä. Äiti sanoikin, että lähde nyt vaikka vaihtoon, mutta ei me mitään kielimatkoja sulle makseta. No sitten toi ajatus alko pyörii mun päässä ja tunkin loppujen lopuksi aika hyvältä. Olin sitten ysiluokan syksyllä jo varma tosta päätöksestä ja hakuprosessi sai alkaa! No seuraava vaihe olikin se, että piti miettiä hyvä järjestö. EF ja STS oli ehdoton ei ja hetken netissä tutkailtuani päädyin AFS:ään. Tärkein pointti oli se, ettei järjestö maksa perheille (eli he tekevät tätä ihan hyvää hyvyyttään, eivätkä rahan takia) ja järjestö on tosiaan muutenkin ihan vapaaehtoinen! Tän jälkeen alko ihan järjetön papereiden täyttäminen. Ihan tosissani mä aloin täyttää niitä vuodenvaihteen jälkeen ja palautin syyskuussa (ok, osa oli varmaan ihan mun omaa laiskuuttani). Lomakkeiden palauttamisen jälkeen vuorossa oli haastattelu, joka oli ihan perus. Siinä kysyttiin sellasia aivan helppoja ja tavallisia kysymyksiä, ja se sujuikin ihan mallikkaasti. Tämän jälkeen seuraava etappi olikin se, kun sain vahvistuksen siitä, että mä sain sen paikan jenkkeihinlähtijöiden joukosta. Tän jälkeen tuli aina vähitellen lisää infoa ja seuraava suuri juttu oli SLEP-testi (secondary level english proficiency). Toi on ymmärtääkseni pakollinen kaikille jenkkeihin tulijoille ja määrittää suurinpiirtein kielitaidon tason. Testi oli mulla joskus muistaakseni joulukuun ekoilla viikoilla. Se oli kyllä suoraan sanottuna ihan naurettavan helppo. Yks tehtävä oli esimerkiksi sellainen, että oli kuva lapsesta, joka istui liukumäessä. Sitten siinä oli neljä lausetta (englanniksi tottakai), "lapsi on keinussa", "lapsi itkee", "lapsi lukee kirjaa" ja "lapsi on liukumäessä" ja niistä piti valita oikea vaihtoehto. Lopussa oli sitten kuitenkin muistaakseni yksi hiukan haastavampi tehtävä. Pian tulikin tieto myös siitä, että sekin oli läpäisty ja lähtöni oli siis varmistettu. Nyt ihan loppumetreillä oli joku sellanen lähtöseminaari, jossa kerrottiin ihan yleisesti kaikkee tulevasta vuodesta ja sen jälkeen vielä oli ihka ensimmäinen orientaatioleiri ihan tossa toukokuun alussa. Ne oli kummatki tosi jees, ja oli kiva tavata muita vaihtareita, jotka oikeesti ymmärtää ihan täysin sen miltä susta tuntuu. Kummassakin painotettiin sitä kuuluisaa sopeutumiskäyrää ja se on kyllä nyt tosiaan ihan opiskeltu ulkoa. Noh nyt oon tosiaan tässä odotteluvaiheessa ilman mitään tietoa tulevasta! Mutta kyllä se tieto vielä tulee joku päivä ;-). Eikös sitä sanota että se tulee silloin, kun sitä vähiten osaa odottaa.

Nojuu nojuu eikai mulla tänään enää mitään ihmeempiä oo mielessä. Huomenna (tai no tänään kai se nyt jo on) pitäis mennä ostaa ne tänään bongatut kengät ja sitten pitäisi mennä jonnekkin Vantaalle Sotungin lukiolle tms hakemaan jotain toimitsijatarvikkeita, kun ollaan äidin kanssa viikonlopuksi lupauduttu pariksi tunniksi Jukolan viestin yhteyteen  vapaaehtoisiksi :-)! 
Tuli muuten myös sellasta mieleen, että pitäis varmaan joskus mennä Helsinki-Vantaalle kokeilemaan Starbucksia, kun se on kerran Suomeen nyt saapunut. Joo tottahan toki niitä kahveja saa siellä jenkeissä juoda pilvin pimein, mutta hei, pitäähän sitä nyt kokeilla! (-; Tähän loppuun laitoinkin pari kuvaa noista ihanista starbucks-kahveista, kun ihan pääsin haaveilemaan :-)!Kauniita unia, herkkukahvien kuvia!
Katri

5 kommenttia:

 1. Heippa, täällä olis toinen 2012-13 jenkkivaihtari :) Luulin jo että olin löytäny kaikki tulevat jenkkivaihtarit niin ihme etten ole törmänny sun blogiin aijemmin :D

  Hei muuten mulla on itelläki sellanen olo että mun allergiat tulee hidastamaan tätä perheen löytämis prosessia aika lailla :/

  Ja sain kaiken lisäks pienen sydänkohtauksen ku luin miten sun kaverin kaverille oli käyny allergioiden takia :D

  Pitää kai vaan yrittää pysyä optimistisena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeesti tosi mukava kuulla, että jollain muullakin allergioita, taisiis sinänsä, etten ookkaan ainut (en oo muista allergisista erityisesti kuullut). Ja veikkaampa et toi oli aika yksittäistapaus, että toivottavasti ei meille kummalekaan mitään tuollaista tapahdu ja todellakin pitää tosiaan vaa pysyä optimistisena! (-:

   Poista
  2. Niimpä :D Viime aikoina on varsinki tuntunu vähän haikealta ku tuntuu siltä että monet vaihtarit on alkanu saamaan isäntäperheitä. Mutta onhan meillä vielä koko kesä aikaa odotella :)

   Mulla on muuten tuolla omassa blogissa sellanen lista johon linkkaan 2012-13 jenkkivaihtareita, niin haluatkos että lisään sunkin blogin sinne? :)

   Poista
  3. Joo se ois kyl tosi mukavaa! (-:
   Ja jeep onhan meillä tosiaan koko kesä, mutta haluaisin vaan NIIN kovasti jo tietää jo sen perheen!! :-DD

   Poista
  4. Niimpä :D Muthei sun blogi löytyy nyt kans sieltä listalta!

   Poista