tiistai 3. syyskuuta 2013

Differences between Finland and the States + funny questions

Moikka!

Mua pyydettii tekemään postaus suomen ja jenkkien eroista ja sit sellasist hauskoista kysymyksistä mitä on kysytty ja innostuin nyt sit heti kirjottelee! :)

Mähän tein sillo jenkeissä ollessani alkuaikoina postausta siitä et mikä on erilaista tai ainaki jossain postauksessa eroja mainitsin ni aika hassuu nyt sit miettii eroja ku on tullu takas suomee. Tulee varmaan aika paljon samoja mut sit taas jotain uusiaki, joita on esim vasta suomesta huomannu takastulon jälkeen! Ja joo aika monet näistä liittyy nyt kouluelämään

 • Nosiis juu, isoin juttu on kyl se jenkkien sosiaalisuus tai sellanen et just kaupan kassalle jutellaan kuulumisia ja kadulla saatetaan tulla kommentoimaa pukeutumista tai iha randomit jossain esim bussissa juttelemaan ja tää kaikki on ihan täysin luonnollista eikä siitä kuulu kiusaantua, niinku suomessa on tapana tehä jos joku randomi yhtäkkiä sanoo sulle jotain! Rakastan sitä et ihmiset on kauheen ilosia ja avoimia ja siit tulee hirveen lämmin ja mukava olo ittelle. Ihan tosissaan sekin et kaupan kassa kysyy et mitä kuuluu tänää saa hymyn huulille!
 • Ok no mitä nyt ihmeekseni huomasin kun tulin suomee oli se, että suomessa kaikki ihmiset on nii vaaleita:D! Nyt siis puhun hiusväristä! Tottakai osasyy tän korostumisee on se et olin koulussa ja alueella jos oli niin paljon mustia, mut siis mä oikee hämmästyin ku iha aluks suomee tullessani kävelin kadulla ja näin niin paljon vaaleetukkasia ihmisiä!
 • Suomessa koulujärjestelmä toimii paljon paremmin ja oppilaille on annettu just sopivasti vapauksia. Sit koulu on tietty kans paljon vaikeempaa ja työläämpää ku jenkeissä.
 • Sit ehkä koulun kautta oon huomannu et jenkeissä monet tuli mulle kiinnostuneena et moikka, kuka oot? ja sit sano et "vois mennä kahville joku päivä" vaikkei sitä tarkottanu koska sen on se niiden tapa, mut sit suomessa toimitaa niinku aatellaa et ihmisiin pitää oikeesti mennä eka tutustuu ja sitku sanotaa et vois mennä vaikka kahville ni sit mennää sinne kahville! Ihan kiva sinänsä, mut tuntuu kyl jotenki et ihmisiin vähä vaikeempi tutustuu koska niil ei oo ehkä nii paljon tarvetta mennä heti tutustuu uusiin ihmisiin tai siis en tiiä et mikä siinä on :D... 
 • Ei ilmastointia. Ah luojalle kiitos tästä. Ulkona on kiva syyssää ja koulussa on mukavan lämmin, just sopiva. Ei kylmä. Ah, tätä oon fiilistelly:D
 • Koulu on niin pieni ei apua:D. Jenkeissä oli niin paljon massaa siellä koulussa et nyt ku meillä on vaa se 80 oppilasta / vuosiluokka ni se tuntuuu niin oudolta et näkee vaa tiettyjä ihmisiä kokoajan koska ihmisiä ei vaa oo sen enempää:D
 • Kouluruoka... Joo no siis mun koulussa jenkeissä oli tosiaan iha mahtava se ruoka ja tää meiän koulun sodexon ruoka jurppii kyl oikee kunnolla! No, ainaki tää on ilmasta ja onhan se joskus iha hyvääki mut sit ku lounas on kuitenki tärkee ateria ni ku aika usein se on kyl aika kauheeta ni se on vähän inhottavaa olla koulussa ku on nälkänen:(
 • Koulupäivät! Ihanaa et nyt koulu voi alkaa myöhemmin ku sillo 8 ja sit et päivissä on vaihtelua
 • Kännykät toimii koulussa! Joo jenkeissä meil oli siis sitä maalii joka jotenki otti kännyköistä kentän pois, et kiva ku voi esim ennen tunteja (tai joskus niiden aikanakin...) käydä vaik fbssä:)
 • Välitunnit! Suomessa tuntien välissä ainaki meillä on 15min ja sitku koulu tosiaa on suhteellisen pieni ni ehtii just jutella kavereiden kaa sen 10min ja sit suunnistaa luokkaan.
 • Käytöstavat on kans yks! Jenkeissä tosi monet on opetettu tosi kohteliaiks et just esim jost törmäät käytäväl johonki vahingossa tai joku törmää suhun ni heti tulee sellanen hymyilevä "Oh, my bad!" kommentti eikä mitään vihasta mulkasuu ja sit just siel tosi usein jos tuli vaik kouluun aamulla ja joku oli siin ovella vaik 10m ennen mua ni sit tää henkilö ootti siin ovella ja avas sitte mulle oven. En sano et mitää tällästä ei koskaa tapahdu suomessa, enkä haluu muutenkaa minkää näiden kohalla yleistää et "suomessa ei koskaan tehä näin" mut siis tätä vaa tuppas tapahtuu jenkeissä tosi usein, mut suomessa valitettavan harvoin.
 • Opettaja-oppilas -suhde. Jenkeissä kaikkii opettajii sanotaan mr./ms. ja sit sukunimi, eikä koskaa puhutella etu- tai lempinimillä niinku suomessa on tapana. Sit kuitenki tuntuu et ainaki joskus oppilaiden ja opettajien välillä on paljon lämpimämpi suhde siel, et joskus joku saattaa halata opettajaa ku tulee sisää tai jotai tällästä, mitä ei suomessa oikein kyl tapahdu.
 • Läksyt. Suomessa yleensä jos annetaan kotitehtäviä ni ne on enemmänki sil periaatteella et kannattaa tehä ni sit osaat paremmin kokeessa, mut jenkeissä kotitehtävist saa numeroarvosanan, joka on suuri osa sitä pääarvosanaa, eli ne läksyt on todellaki tehtävä, jos haluu säädä vähänkään hyvän numeron! Sit jos miettii et saa vaik kolmet kotiläksyt ja yhet niistä jättää tekemättä, mut kahesta muusta saa 10/10, ni sillon arvosana kuitenki putoo jo kokonaisuudessaan 70/100, joka on C, eli suomen tasoo 7. 
Eipä tullu nyt lisää näitä just nyt mielee, mut ehkä joskus myöhemmi jos keksin jotai ni voin laittaa!:)

Ja joo, nyt niihin hauskoihin kysymyksiin mitä mult on kysytty! Mult ei oikeestaa koskaa kysytty mitää sellasii ihan päättömii kysymyksii, mut kuitenki jotain, eli tässä nyt sellasia mitä tulee mieleen!

 • Mikä Suomi on? (tätä on kysytty NIIN monta kertaa)
 • Onks Suomes paljon latinoita?
 • Eks Suomessa autokoulu oo ihan törkeen pitkä ja vaikee?
 • Onks teillä paljon jääkarhuja?
 • Laskeeko aurinko koskaan suomessa?
 • Onks suomessa aina pimeetä?
 • Miten sulla voi olla kylmä täällä jenkeissä vaikka tuut Suomesta? (Ok tää on varmaan vuoden kysytyin kysymys, ja kukaa ei voinu ymmärtää sitä, et mä palelen koko ajan:D)
 • Onks Suomessa ihan kauheen kylmä koko ajan?
 • Mikä on korkein lämpötila mitä Suomessa on kesällä?
 • Juottekste paljonki sitä vodkaa Suomessa?
 • Onks suomessa paljon vuohia? 
Juu no tällästä tällä kertaa! Kirjottelen taas joskus ku tulee jotai mieleen tai tapahtuu jotai erikoista! :)

Katri


2 kommenttia:

 1. " Juottekste paljonki sitä vodkaa Suomessa?"

  Paras! :D
  Tää oli kiva postaus, näistä kulttuurieroista on aina kiva lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha juu sille mäki sillo naureskelin!:D Ja kiva että tykkäsit:)

   Poista